Vyhľadávanie

?(Pomocník k vyhľadávaniu)|...(Rozšírené vyhľadávanie)

Bratislavské visuté záhrady
Pomôžme vytvoriť nové dominanty Bratislavy
 
   


 

Zemský raj to na pohľad

Bahna Ján portrét
"Ideu Bratislavských visutých záhrad treba chápať ako širokú aktivizáciu mesta, jeho osobností i občanov pre zlepšenie životného prostredia a pre rozvoj verejnej zelene."
 

 
 

 

Záhradné a krajinárske umenie je významným prejavom kultúrnej histórie národa. Harmonická kompozícia, kde sa prelína príroda s novovytvorenou umelou krajinou a architektúrou je vrcholným dielom vyspelej civilizácie. Súčasný obraz Bratislavy má veľmi ďaleko od tohto stavu i od historických vedút s bukolickou atmosférou a hradom na pozadí zelenej dunajskej krajiny. Deprimujúco pôsobia prehustené zhluky domov na Dlhých dieloch, Kolibe i hradby petržalských panelákov.

Pritom tému raja a harmónie krajiny sme mali v rámci bývalého Československa zakotvenú aj v českej hymne. Česká krajina je vyrovnaná, stabilizovaná, láskavá a nekonfliktná. Slovenská je dynamickejšia a kontrastnejšia. Aj naša hymna je bojovnejšie ladená, hoci dnes už nemáme nepriateľov ako v meruôsmych rokoch. Niet v nej ani náznak harmonických a krajinárskych vízií nášho raja. Na internete sa však dá nájsť príspevok, kde istý slovenský bádateľ situuje biblický Eden medzi Váh a Hron. Každý má právo na svoju víziu raja.

Predobrazom záhradnej tvorby je po tisícročia biblický Eden, ktorý stvoril Boh pre Adama a Evu. Kolíska civilizácie s vysneným rajom sa podľa vykopávok archeológa Koldeweya nachádzala v krajine medzi Eufratom a Tigrisom. Sem vedci situujú aj jeho najdokonalejšiu kópiu, visuté Semiramidine záhrady.

Vyhnaním z raja sa začínajú dejiny záhrad. Umenie záhradníckej tvorby sa od Babylonu cez Egypt, Rím, stredoveké kláštorné rajské záhrady, renesančné a barokové parky vyvinulo v Anglicku ku kultivovaniu obrazu krajiny. Celá krajina sa stáva parkom. Bratislava by mala nadviazať na prerušenú tradíciu svojich slávnych záhrad. Množstvo betónu nakopené po jej obvode by bolo treba humanizovať zeleňou. Súčasné mesto si potrebuje zlepšiť svoj obraz. Práve juhovýchodné svahy Malých Karpát s kultivovanými vinohradmi by mohli v terasových formách vytvoriť prechod mestského prostredia do kultúrnej krajiny a lesoparku. Ideu Bratislavských visutých záhrad treba chápať ako širokú aktivizáciu mesta, jeho osobností i občanov pre zlepšenie životného prostredia a pre rozvoj verejnej zelene.

Možno by aj tu pomohlo symbolické „vyhnanie niekoho z bratislavského raja“.

 

Autor je architekt, profesor na VŠVU

 

In: Magazín Pravdy, č. 12, štvrtok 24. marca 2011, str. 3.

 

 

 

Odkazy

  • MAGAZIN_110324_03
    Úvodník Magazínu Pravdy - Pohľadom Jána Bahnu. Štvrtková príloha denníka Pravda, 24. marca 2011, str. 3.
 
Kontakt: Web editor
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 24.3.2011 / 24.3.2011

Kontext

Umiestnenie: Zložky dokumentov > O projekte > Aktuálne
 

Zobraziť vyhľadávací formulár »


 

Nachádzate sa v zobrazení "Bez grafiky", takže vidíte túto stránku bez grafických prvkov a pokročilého formátovania. Pokiaľ Váš prehliadač podporuje CSS2, môžete sa prepnúť do grafického zobrazenia.


Prihlásiť sa
| O webe | Vyhlásenie o prístupnosti
 

Tento web využíva cookies. Niektoré z nich môžu slúžiť pre analytické účely.

O cookies