Vyhľadávanie

?(Pomocník k vyhľadávaniu)|...(Rozšírené vyhľadávanie)

Bratislavské visuté záhrady
Pomôžme vytvoriť nové dominanty Bratislavy
 
   


 

Milan Lasica

Milan Lasica
Predstavujeme ambasádorov projektu Bratislavské visuté záhrady: MILAN LASICA

"Našu vlastnú civilizovanosť, našu kultúrnu vyspelosť môžeme ukázať v konkrétnych činoch. Bratislavské visuté záhrady sú k tomu výbornou príležitosťou."
 

 
 

 

"Môj vzťah k Bratislave je pozitívnym vzťahom k mestu, v ktorom žijem celý život. Bratislavu mám úprimne rád, najmä potom jej centrum, z ktorého však za posledné desaťročia výrazne vyrástla. Počas uplynulých možno sedemdesiat rokov sa niekoľkonásobne zväčšila rozlohou aj počtom obyvateľov, obávam sa ale, že už nie počtom kultivovanej mestskej zelene. Ešte v starom Prešporku vznikol Sad Janka Kráľa a Horský park. Naša spoločnosť ale tým, že stratila istú kontinuitu toho, čo tu už reálne v oblasti kultúry a hodnôt bolo, akosi zastala alebo, akoby klesla o jedno – dve poschodia nižšie. Treba urobiť všetko preto, aby sa zasa dostala na to druhé poschodie. A ak je v suteréne, tak aspoň na prvé poschodie. Aj teraz by sa veľmi žiadalo, aby tu boli a vznikali nové relevantné možnosti, aby sa človek išiel niekam prejsť, nabral tam dobrú náladu a pritom bol stále v meste. Veď niečo také patrí, alebo by malo patriť ku kultúre a k Bratislave rovnako, ako ku kultúre a k Bratislave patrí napríklad Slovenské národné divadlo. Rozhodne sa o to treba usilovať – aj o Bratislavské visuté záhrady, hoci sme sami v modernej Bratislave doteraz nič také nevytvorili.
 
Niekedy sa mi zdá, akoby ľuďom, ktorí o týchto veciach rozhodujú, nič také ani nenapadlo – vytvárať záhrady a parky. Nedávno som išiel okolo nejakej stavebnej preluky a videl som, ako tam už kopú základy ďalších stavieb. Skoro ma to až pobavilo, ako nikomu ani len nenapadne spraviť na takých miestach parčík príjemnej zelene. O to viac potom vítam projekt Bratislavské visuté záhrady. Bolo by namieste dať hlavnému mestu aj takúto dimenziu – dimenziu, ktorá jednoznačne patrí k centrám kultúry a  k veľkým mestám vôbec. Naposledy som bol v Edinburgu, ktorý má množstvo krásnych záhrad a parkov v centre mesta – to už ale u nás asi ani nie je možné, v centre mesta snívať o nejakom veľkom parku. Central Park nám už asi nehrozí. Rozhodne by však bolo dobré poznať a vidieť pár takých miest v Európe a preniesť k nám aspoň to, čo je možné preniesť.
 
Keď hovoríme o Bratislavských visutých záhradách, hovoríme o kultivovanom lese, teda parku. A v parku si okrem stromov a lavičiek predstavujem ešte niečo viac, rôzne umelecké diela, sochy, fontány, drobné objekty, pódiá a miesta pre koncerty. V Bratislavských visutých záhradách by mohli byť aj lavičky s menami tých, ktorí tie lavičky zaplatili a podporili tak projekt. Sedieť na nich by samozrejme mohli všetci. Nádherný park v Piešťanoch, v srdci mesta, má skúsenosť s pravidelnými výstavami sochárov. Tí tam už dávno vystavovali svoje objekty, nádherne to s parkom ladilo! Zároveň, také podujatie je skvelá informácia o tom, čo naši umelci dokážu. Aj keď možno, sochy sú umelecké dielo s rizikom, že ich obecenstvo nepochopí alebo neprijme. S nepochopením sa stretávajú najmä moderné, nie veľmi realistické a kontroverzné objekty. Ale v prípade sôch ide aj o rôzne atrakcie, ako napríklad sochy Čumila alebo Napoleona v centre Bratislavy – keď vidíte, koľko turistov sa okolo nich fotí, vidíte, že to splnilo svoj účel.
 
Témy mestskej zelene a kultúry, to sú otázky výchovy a tradície. U nás sa žiaľ kontinuita prerušila, ale aj v Horskom parku ešte môžeme vidieť pozostatky parkových objektov, ktoré tam boli postavené. Alebo na Železnej studničke boli kultivované chodníky a člnky. Mestskí ľudia tam trávili nedele, v sobotu sa chodilo do práce. Dnes už sa v sobotu do práce nechodí, ale ani do parkov. Ožilo aspoň nábrežie Dunaja, ktoré ozelenelo, ponúklo služby, ľudia tam ležia na tráve, opaľujú sa, korzujú... Je to pre mňa dôkaz, že sa to dá, keď sa chce. Ale to je asi tým, že to spôsobil írsky investor – možno by sme potrebovali, aby takých Írov prišlo viac.
 
Bratislavské visuté záhrady podporujem preto, lebo by sa mi páčilo, keby tu už taký ozajstný veľký verejný park bol. Rád by som tam chodil. Randenie a dievčatá, to už mám dávno za sebou aj bez mestskej zelene. V mojom veku ale potrebujem chôdzu, pohyb. Ideálne v nádhernom zelenom prostredí, zastavili by sme sa tam s priateľom na skvelú kávu. A keby som mal vnúčatá, vodil by som ich tam, ako mňa brávali rodičia v nedeľu do parkov, keď som bol malý chlapec. Užil by som si taký park nielen ja, ale užívali by si ho aj ďalšie generácie. Uvedomili by si, že keď sú vo veľkom meste a ešte k tomu v hlavnom meste, že to nie je len o uskakovaní pred autami, ale že sa s tým spájajú aj isté kultúrno-spoločenské možnosti a zážitky. A mestské parky sú súčasťou kultúry. Kultivovaná mestská zeleň a mestá, to ide dokopy. Civilizácia bez kultúry je smutná vec. Zdá sa, že ešte smutnejšia ako kultúra bez civilizácie. Našu vlastnú civilizovanosť, našu kultúrnu vyspelosť môžeme ukázať v konkrétnych činoch. Bratislavské visuté záhrady sú k tomu výbornou príležitosťou."

 

Milan Lasica

 

 

 

Odkazy

  • Milan Lasica [JPG, 2,3 MB]
    Milan Lasica, foto Ctibor Bachraty
 
Kontakt: Web editor
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 12.3.2011 / 12.3.2011

 

Zobraziť vyhľadávací formulár »


 

Nachádzate sa v zobrazení "Bez grafiky", takže vidíte túto stránku bez grafických prvkov a pokročilého formátovania. Pokiaľ Váš prehliadač podporuje CSS2, môžete sa prepnúť do grafického zobrazenia.


Prihlásiť sa
| O webe | Vyhlásenie o prístupnosti
 

Tento web využíva cookies. Niektoré z nich môžu slúžiť pre analytické účely.

O cookies