Vyhľadávanie

?(Pomocník k vyhľadávaniu)|...(Rozšírené vyhľadávanie)

Bratislavské visuté záhrady
Pomôžme vytvoriť nové dominanty Bratislavy
 
   


 

Petra Polnišová

Petra Polnisova
Predstavujeme ambasádorov projektu Bratislavské visuté záhrady: PETRA POLNIŠOVÁ

"Z Bratislavy môže byť ešte krásne európske mesto s visutými záhradami."
 

 
 

 

"Bratislava je moje mesto. Vyrastala som tu a mám ju veľmi rada. Mrzí ma, keď mojim kamarátom, ktorí ma prídu navštíviť zo zahraničia, musím vysvetľovať, že Bratislava kedysi bolo krásne a dôležité korunovačné mesto, ale jeho tvár sa časom menila k horšiemu. Polovica centra bola za komunizmu zdevastovaná a ďalšie časti sa znetvorujú svojimi "stavbami bez ladu a skladu" dnes. Samozrejme, parkov a zelene nepribúda, ba naopak, niektoré museli padnúť za obeť novým divotvorným budovám.

 

Ale napriek tomu má Bratislava svoje príjemné miesta, kam rada chodievam - dnes už aj s mojím malým synom. Či už je to Horský park, alebo Sad Janka kráľa, alebo Medická záhrada. Bohužiaľ, takých „zelených“ miest  na stretávanie sa dá porátať na prstoch jednej ruky a dokonca niektoré z nich bojujú o prežitie. Precestovala som veľa krajín a čo som vždy tak trochu  závidela  Londýnčanom, Parížanom, či Newyorčanom, alebo dokonca  Soulčanom, boli obrovské kultivované parky. Človek si tam len tak ľahne do trávy, vychutnáva slnko, stromy, o pár metrov ďalej akýsi senior cvičí  tai-chi, naľavo je biznisman, čo počas obedňajšej prestávky relaxuje na tráve s vyzutými topánkami a sendvičom v ruke, za chrbtom sa dohadujú dôchodkyne o tom, kde sú najlepšie zľavy :) no aká pohoda.

 

Bratislava je v porovnaní s inými hlavnými mestami svojou  rozlohou pomerne malé mesto, ale aj  to môže mať svoje výhody. Ak z nej vytvoríme útulne mestečko s príjemnou atmosférou, návštevníci sa sem budú vždy radi vracať. To, čo sa zničilo, sa dá ťažko vrátiť späť, ale vždy sa dá nájsť priestor, aby vzniklo niečo nové a zaujímavé. Visuté záhrady môžu byť niečím, na čo toto mesto môže byť v budúcnosti naozaj pyšné. Nestrácam nádej. Z Bratislavy môže byť ešte krásne malé európske mesto. Mesto s visutými záhradami :)

 

Petra Polnišová"

 

 

 
Kontakt: Web editor
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 3.3.2011 / 3.3.2011

 

Zobraziť vyhľadávací formulár »


 

Nachádzate sa v zobrazení "Bez grafiky", takže vidíte túto stránku bez grafických prvkov a pokročilého formátovania. Pokiaľ Váš prehliadač podporuje CSS2, môžete sa prepnúť do grafického zobrazenia.


Prihlásiť sa
| O webe | Vyhlásenie o prístupnosti
 

Tento web využíva cookies. Niektoré z nich môžu slúžiť pre analytické účely.

O cookies