Vyhľadávanie

?(Pomocník k vyhľadávaniu)|...(Rozšírené vyhľadávanie)

Bratislavské visuté záhrady
Pomôžme vytvoriť nové dominanty Bratislavy
 
   


Cesta: Titulka > Štúdie
 

Kameňolom – prebudené príbehy, kameňolom – cesta zmyslov

Logo
Popis návrhov študentov z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre pre priestor Rosslerovho kameňolomu nad Bratislavou.
 

 
 

BRATISLAVSKÉ VISUTÉ ZÁHRADY

POPIS NÁVRHU ŠTUDENTOV ZÁHRADNEJ A KRAJINNEJ ARCHITEKTÚRY
FAKULTY ZÁHRADNÍCTVA A KRAJINNÉHO INŽINIERSTVA
SLOVENSKEJ POĽNOHOSPODÁRSKEJ UNIVERZITY

KAMEŇOLOM - PREBUDENÉ PRÍBEHY


Prebudené príbehy po svojej ideovej stránke spájajú v sebe rozprávkovú a poetickú časť inšpirovanú národnou rozprávkovou tvorbou s pragmatickým a účelným rekreačným využitím moderného človeka. Vstup do kameňolomu sa nachádza na najvyššej terase. Poskytuje ďaleké rozhľady do okolia. Pretože je to miesto prirodzeného zhromaždiska, nachádza sa tu navrhnuté originálne sedenie. V tesnej blízkosti sedenia sa nachádza prírodné, tematické detské ihrisko. Vstupná a centrálna časť priestoru je spevnená mlatovým povrchom. Rozľahlý priestor dovoľuje obdivovať vysoké kamenné steny, ktoré v zadnej časti zahaľuje preriedená pôvodná vegetácia. Mlatovému námestiu dominuje solitérny jedinec Fagus sylvatica, ktorý reprezentuje ducha miesta. Obrovský strom, symbol prepojenia budúcnosti s minulosťou. Za stromom sa otvára imaginatívny svet. Formálne prechádzame po okružnej ceste drevených nadúrovňových chodníkoch, ktoré sa prispôsobujú napadaným kamenným balvanom a bujnejúcej vegetácii. Kde-tu je možno zazrieť malú drevenú sochu – bludičku. K sochám sa vďaka systému ciest nedá dostať. Niektoré sochy obsahujú malé solárne svetlá. Na iných miestach je namontované trvalé osvetlenie v úrovni terénu. Bludičky sú rozmiestnené ako v okolí jazera, tak vo vysokom trávnatom poraste oddeľujúcom jazero od zvyšku sveta. Poslednú pevnosť súčasného sveta v tejto časti tvorí kultúrno-edukačné centrum s veľkou drevenou terasou zasahujúcou nad hladinu jazera.

KAMEŇOLOM - CESTA ZMYSLOV

Príjemný vánok, farebnosť a vôňa kvetov, hra svetla a tieňa, šum lístia, spev vtákov... toto všetko vplýva na naše zmysly pri prechádzke prírodou. V našom návrhu sa snažíme tieto pocity ešte viac vystupňovať a ukázať koľko rôznych tvárí dokáže mať príroda. Návrhom chceme priblížiť ľuďom jednoduchosť a zároveň rozmanitosť prírody. Využívaním rôznych typov výsadieb vyvolávame v návštevníkoch rozličné pocity a zážitky. Každá miestnosť stimuluje naše zmysly odlišne a k tomu prispievajú prvky, ktoré sú tu umiestnené. Hlavným cieľom bolo zatraktívniť daný priestor, ale zanechať jeho prírodný charakter a neskĺznuť tak k používaniu moderných materiálov.

Cieľovou skupinou nášho návrhu sú všetky vekové kategórie, zároveň aj telesne postihnutí a nevidiaci.

Podobne ako v predchádzajúcej variante kameňolomom prechádza okružná trasa drevených chodníkov. Návrh počíta s vytvorením jazera, drevenej terasy, kvetinovej lúky a prírodného detského ihriska vo vstupnej časti areálu.


Vedúca ateliéru : Doc. Ing. Ľubica Feriancová, PhD.
Vypracovali: Anna Štefková, Helena Fulopová, Jana Lehotská, Jana Šebová,
Veronika Píšová, Milota Sidorová, Ľubomír Krupa, Soňa Králiková
 

Odkazy

 
Kontakt: Web editor
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 25.1.2010 / 25.1.2010

 

Zobraziť vyhľadávací formulár »


 

Nachádzate sa v zobrazení "Bez grafiky", takže vidíte túto stránku bez grafických prvkov a pokročilého formátovania. Pokiaľ Váš prehliadač podporuje CSS2, môžete sa prepnúť do grafického zobrazenia.


Prihlásiť sa
| O webe | Vyhlásenie o prístupnosti
 

Tento web využíva cookies. Niektoré z nich môžu slúžiť pre analytické účely.

O cookies