Vyhľadávanie

?(Pomocník k vyhľadávaniu)|...(Rozšírené vyhľadávanie)

Bratislavské visuté záhrady
Pomôžme vytvoriť nové dominanty Bratislavy
 
   


 

Malokarpatská malá vínna cesta

Logo
Tento návrh predpokladá vytvorenie bezbariérovej trasy približujúcej výrobu vína.
 

 
 

BRATISLAVSKÉ VISUTÉ ZÁHRADY

POPIS NÁVRHU ŠTUDENTOV ZÁHRADNEJ A KRAJINNEJ ARCHITEKTÚRY
FAKULTY ZÁHRADNÍCTVA A KRAJINNÉHO INŽINIERSTVA
SLOVENSKEJ POĽNOHOSPODÁRSKEJ UNIVERZITY


MALOKARPATSKÁ MALA VÍNNA CESTA

Celý bezbariérový úsek vlastných viničných terás má názov Malokarpatská malá vínna cesta v skratke (13 terás), ktorá okrem ľudí s telesným postihnutím slúži všetkým skupinám ľudí, ktorí by sa o vinohradníctve v Rači chceli dozvedieť trošku viac. Jednotlivé terasy sú vybavené ukážkou vínnej pivnice (prvá terasa), drevenými figúrami životnej veľkosti a informačnými tabuľami, ktoré predstavujú tradičný spôsob pestovania viniča a postup výroby vína. Od druhej terasy sú usporiadané podľa nasledovných krokov:

1. Oberačka vo vinohrade
2. Odstrapinovanie hrozna
3. Lisovanie hrozna
4. Kvasenie hrozna
5. Zretie vína v sudoch a školenie
6. Fľaškovanie
7. Expedícia

Informačné tabule sú doplnené všetkými potrebnými informáciami týkajúcimi sa pestovania viniča, výrobou vína, jeho členením... Na vyčlenených terasách sú umiestnené ohniská s pripraveným drevom na založenie ohňa, drevenými lavicami a smetnými košmi. Na najvyšších terasách sú umiestnené interaktívne hracie prvky na preverenie si vedomostí, ktoré bolo možné nadobudnúť na nižších terasách:
Keďže sa v septembri roku 2009 uskutočnil už štvrtý ročník medzinárodného festivalu RAČIANSKEHO VINOBRANIA, ktorý sa za posledné dva roky sústreďoval do areálu v Knižkovej doline (lisovanie hrozna a ochutnávka muštu v Obecnom dome na Alstrovej ulici), vytvorili sme unikátny areál práve na takýto druh festivalov. Sprievodné akcie: vínne súťažné prehliadky spolu s ponukou miestnych gastronomických špecialít bývajú hlavným ťahákom na každom ročníku vinobrania v Rači, lisovanie hrozna a ochutnávka muštu, verejná degustácia vín Medzinárodného Rendez festivalu Frankovky modrej, výstava paličkovanej čipky, výstava ovocia a zeleniny, ale i športové podujatia ako minifutbal, Račiansky strapec - 18. ročník v karate (rok 2009), Račiansky pohár, či šachový turnaj, zlatý klinec programu - vystúpenie hudobnej kapely.

LES

Vyhliadková plocha nad kameňolomom je doplnená lavičkami (materiál – kameň, drevo), smetnými košmi a ďalekohľadmi. Centrom “námestia” bude drevená socha. Samotné námestie v sebe nesie viacero funkcií: zhromažďovacia, pikniková, informačná a zábavná.

Na druhej strane kameňolomu sa nachádzajú na ploche od lesa po obslužnú komunikáciu lúčne terasy, ktoré sa na dĺžke cca 40 m kosia. Slúžia ako piknikové plochy pre rodiny s deťmi, plochy na opaľovanie (postačí piknikový kôš a deka)...

V lese sú navrhnuté drevené sochy s možnosťou posedu a vyhrania sa pre deti v tvare dubových žaluďov alebo hríbov. Nachádza sa tu viacero regulovaných ohnísk, lanové dráhy, z ktorých je jedna spoplatnená. Lesom vedie vyhradená bežecká dráha, popri ktorej sú umiestnené drevené hracie prvky vo forme sôch alebo bludísk. Charakter lesa ostáva nezmenený predstavuje kontaktnú zónu medzi mestom a lesom. Uvažujeme o ňom v intenciách rekreačných a športových aktivít.



Vedúca ateliéru : Doc. Ing. Ľubica Feriancová, PhD.
Vypracovali: Anna Štefková, Helena Fulopová, Jana Lehotská, Jana Šebová,
Veronika Píšová, Milota Sidorová, Ľubomír Krupa, Soňa Králiková
 

Odkazy

 
Kontakt: Web editor
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 25.1.2010 / 25.1.2010

 

Zobraziť vyhľadávací formulár »


 

Nachádzate sa v zobrazení "Bez grafiky", takže vidíte túto stránku bez grafických prvkov a pokročilého formátovania. Pokiaľ Váš prehliadač podporuje CSS2, môžete sa prepnúť do grafického zobrazenia.


Prihlásiť sa
| O webe | Vyhlásenie o prístupnosti
 

Tento web využíva cookies. Niektoré z nich môžu slúžiť pre analytické účely.

O cookies