Vyhľadávanie

?(Pomocník k vyhľadávaniu)|...(Rozšírené vyhľadávanie)

Bratislavské visuté záhrady
Pomôžme vytvoriť nové dominanty Bratislavy
 
   


 

Popis návrhu študentov FZKI SPU v Nitre - ideová línia

Logo
Ideová línia návrhu študentov Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre pre zadanie "Bratislavské visuté záhrady".
 

 
 

BRATISLAVSKÉ VISUTÉ ZÁHRADY


POPIS NÁVRHU ŠTUDENTOV ZÁHRADNEJ A KRAJINNEJ ARCHITEKTÚRY
FAKULTY ZÁHRADNÍCTVA A KRAJINNÉHO INŽNIERSTVA
SLOVENSKEJ POĽNOHOSPODÁRSKEJ UNIVERZITY

Ideová línia návrhov sa opiera o:

1. Vytvorenie zelenej zóny mestskej časti a mesta, ktorá rozšíri priestorovú sieť verejných parkov, lesoparkov, záhrad a im podobných lokalít

2. (Čiastočnú) záchranu a obnovenie viničných porastov a ich propagáciu verejnosti. Vinice sa tak dostanú takpovediac „na dosah“ obyvateľom mesta, ktorého charakteristická črta sa v posledných desaťročiach nenávratne vytráca.

3. Dostupnosť pešou, automobilovou a verejnou dopravou. Uvedomujeme si, že jedným z hlavných problémov hlavného mesta je doprava. Podľa prieskumov na jedného obyvateľa pripadá 1,9 áut. Našou snahou je v súčasnosti izolované priestranstvo priblížiť obyvateľom vytvorením bezpečných a časovo dostupných peších, či cyklistických chodníkov, apelovať na mesto s požiadavkou vytvorenia pravidelnej linky verejnej dopravy, prepojiť záhrady s neďalekou železničnou stanicou Bratislava – Vinohrady. Návrhy však počítajú ako s vyriešením osobnej automobilovej dopravy, tak s verejnou a alternatívnou formou dopravy (pešia chôdza, bicykel...), ktorej význam pre mesto by mal v budúcnosti stúpať.

4. Prevrstvenie priestoru rekreačnou, edukačnou, kutúrno-spoločenskou, komerčnou a nekomerčnou funkciou. Miesto, ktoré združuje verejný lesopark, vinice, kameňolom, sídlo neziskových organizácií, ale aj stravovacích či kultúrno-edukačných inštitúcií s bohatým celoročným programom má ambíciu stať sa obľúbeným a úspešným verejným priestranstvom.

5. Dôraz na prepojenie umelecko-technického riešenia s prírodnými podmienkami. Návrhy sa snažia s najväčšou mierou rešpektovať hodnotnú pôvodnú vegetáciu a vyvažovať obe tvorivé zložky do jednotného a zaujímavého prejavu.

6. Zonáciu visutých záhrad. Návrhy vyčleňujú miesto pre oddych (posedenie, voľné opekanie, grilovanie), športové aktivity (turistika, cykloturistika, beh, kyslíková dráha, opičia dráha...) spoločenské podujatia (kino pod holým nebom, koncerty, vernisáže), stravovanie (podzemná kaviareň), dobrovoľné a edukačné aktivity (priestory a aktivity neziskovej organizácie, príp. vinárskeho spolku, podporu informovanosti hravou formou, zmyslové cesty). Jednotlivé aktivity sú pripravené pre návšetvníka každého veku, pričom sú vzájomne izolované a nedochádza k ich nevhodnej interakcii. Túto črtu však podporujeme v aktívnejšej, terasovitej časti, pretože si sme vedomí, že ľudia sa radi zdržujú na mieste, kde je ich viac.

7. Finančnú dostupnosť aktivít. Veríme, že skutočne dobré verejné priestranstvo má poskytovať svoje výhody zdarma prípadne v únosnej ? nančnej relácii. Chceme zabrániť separácii priestranstva v prospech jedinej skupiny obyvateľov a jeho budúcej izolácii.

8. Bezpečnosť záhrad. Osvetlením, dobrou prístupnosťou, dostatočným množstvom návštevníkov a uzatvárateľnosťou jednotlivých priestorov chceme zabezpečiť pocit bezpečia vo visutých záhradách bez represívnych opatrení. (SBS, polícia).


Vedúca ateliéru : Doc. Ing. Ľubica Feriancová, PhD.
Vypracovali: Anna Štefková, Helena Fulopová, Jana Lehotská, Jana Šebová,
Veronika Píšová, Milota Sidorová, Ľubomír Krupa, Soňa Králiková
 

Odkazy

 
Kontakt: Web editor
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 21.1.2010 / 21.1.2010

 

Zobraziť vyhľadávací formulár »


 

Nachádzate sa v zobrazení "Bez grafiky", takže vidíte túto stránku bez grafických prvkov a pokročilého formátovania. Pokiaľ Váš prehliadač podporuje CSS2, môžete sa prepnúť do grafického zobrazenia.


Prihlásiť sa
| O webe | Vyhlásenie o prístupnosti
 

Tento web využíva cookies. Niektoré z nich môžu slúžiť pre analytické účely.

O cookies